Biologisk mångfald minskar, vilket har uppmärksammats i internationella rapporter, som den från Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES). För att vända denna negativa trend har EU infört restaureringsförordningen och ökat fokus på artskydd, i linje med internationella åtaganden som Agenda 2030.
Naturåterställningslagen, minst 20 procent ska återställas
Naturåterställningslagen, som antogs av EU den 15 augusti 2024, har som mål att återställa ekosystem, stärka den biologiska mångfalden och förbättra klimatresiliensen över hela Europa. Målet är att minst 20 % av Europas land- och havsområden ska återställas till 2030.
Svenska kommuner står inför stora utmaningar när det gäller att nå dessa miljömål, särskilt då det saknas standardiserade system för att bedöma och jämföra biotopers naturvärden över tid. Vissa kommuner bygger egna databaser för att kartlägga naturtyper, vilket leder till ojämn och fragmenterad miljöplanering. Samtidigt finns privata initiativ, som Climb, Biodiversity Net Gain och EcoComp, som bedömer exploaterings påverkan och erbjuder kompensationsåtgärder. Dessa initiativ fokuserar dock främst på områden som ska exploateras, vilket innebär att många värdefulla biotoper med potential att gynna biologisk mångfald förblir obevakade och outnyttjade. Detta skapar ett tydligt behov av robusta verktyg för kommuner att arbeta mer strategiskt och långsiktigt med miljöfrågor.
Standard för att värdera naturvärden i biotoper
Projektet syftar till att möta dessa utmaningar genom att utveckla en standardiserad metod för att värdera naturvärden i biotoper samt skapa en digital plattform (databas, webapp och mobilapp). Plattformen kommer att effektivisera datahantering, så att kommuner kan rikta insatser dit de bäst behövs och följa upp resultaten över tid. Plattformen förenklar planerings- och tillståndsprocesser och underlättar kommunikationen med olika intressenter. Den kan även stötta myndigheter, företag och privata markägare som vill öka den biologiska mångfalden i enlighet med EU regler. Plattformen gör det enklare för dem att få råd från kommunekologer om hur de kan gynna den lokala biologiska mångfalden.
Verktyget kommer att utvecklas i samarbete med 2–5 kommuner som vill vara testpiloter. Målet är att införa ett betygssystem som kan beskriva den nuvarande statusen för biologisk mångfald, ekosystemens funktionalitet och ekosystemtjänster i olika biotoper. Genom att följa upp dessa faktorer över tid blir det möjligt att mäta konkreta resultat och säkerställa att insatser, stora som små, kan synliggöras, jämföras och integreras i strategiska planer på alla nivåer från kommunal till global nivå.
Projektet hanterar tre stora utmaningar:
- Ojämn miljöplanering; Kommuner har olika riktlinjer och resurser för att hantera miljömål.
- Brist på transparens och långsiktighet: Det finns ett behov av mer transparenta och långsiktiga strategier som ger konkreta resultat för den biologiska mångfalden.
- Integrering av grönplanering: Bättre integration me lan grönplanering och andra samhä lsbehov är nödvändigt för att uppnå hållbarhetsmålen.
Genom objektiva mätningar och utvärderingar kan projektet hjälpa kommunerna att bättre uppnå sina miljömål. Metoden ska vara transparent och främja en demokratisering av data, så att den blir tillgänglig för alla. Den digitala infrastrukturen säkerställer effektiv datainsamling och bred tillgång till hållbarhetsdata.
Effektiva metoder för uppföljning av biologisk mångfald
Projektet förväntas leda till utveckling av mer standardiserade och effektiva metoder för uppföljning av biologisk mångfald, vilket kan förbättra både planering och genomförande av miljöåtgärder på lokal nivå. Detta bidrar inte bara med nya insikter, utan stärker och kompletterar även befintliga initiativ.
Betygen som genereras kommer att vara jämförbara mellan olika biotoptyper och kunna följas över tid för att spåra framsteg eller negativa trender. Dessa data kan också användas för att bedöma hur väl internationella åtaganden uppfylls och underlätta rapporteringen kring dem.
Syftet med projektet är att effektivisera kommunernas miljöarbete för att säkerställa att varje åtgärd bidrar till en ökning av biologisk mångfald. Projektet kommer att ta fram ett testverktyg som kan förbättras och vidareutvecklas. Målet är att verktyget ska bli ett kraftfullt stöd för kommuner i deras arbete med biologisk mångfald, och skapa förutsättningar för mer strategisk och effektiv planering.
ID: i7-1
Beviljat i: Innovationsidén 7
Projektledare: Kristina Kvamme, Greensway AB