Tailored space för ombyggnad av lokaler
Tailored space är ett pilotprojekt som använder 3D-stickning för transformation och ombyggnad av lokaler, med ingen eller minimal rivning. Med projektet vill vi skapa ett “proof-of-concept” för hur stickning kan tillämpas i byggd miljö, genom att använda redan existerande industriella metoder. Vi kommer att transformera en befintlig lokal till en ny arbetsmiljö med hjälp av en serie av stickade prototyper i full skala.
I projektet vill vi adressera hur stickning kan bidra till att minska miljöpåverkan i ombyggnadsprojekt; minimera behovet av rivning samt skapa nya cirkulära materialflöden. Stickad arkitektur kan också bidra till att höja andra sorters kvaliteter som form, färg, textur och akustik.
Möter utmaningar i stickad arkitektur
Vi har intervjuat projektgruppen i samband med att det tidigare projektet blev klart.
I tidigare projekt har vi mött ett stort intresse för stickning hos en bredd av aktörer, från byggentreprenörer, materialleverantörer och tillverkare av byggkomponenter. Vi har också mött en efterfrågan på konkreta tillämpningar för tekniken inom bygg, vilket vi vill utveckla i pilotprojektet. Bland behovsägarna i projektet Knit Link (2023) kunde vi identifiera flera återkommande utmaningar som vi kommer att adressera i projektet:
- Hur använder vi befintliga byggnader mer flexibelt utan omfattande rivning och ombyggnad?
- Hur kan vi avsevärt minska byggandets miljöpåverkan?
- Hur skapar vi cirkulära materialflöden?
- Hur kan vi skapa estetiska värden på ett hå lbart sätt?
- Hur bemöter vi ökade krav på den byggda miljön genom integrerade lösningar?
För oss handlar alla dessa frågor om att se byggnaden som ett system där hårda värden som byggteknik och funktioner, såsom akustik, kombineras med mjuka värden som form, estetik och identitet – kort och gott arkitektur.
3D-stickning – en industriell teknik
I projektet utgår vi ifrån 3D-stickning – en industriell teknik för att skapa tredimensionella stickade objekt, såsom hela plagg, utan att montera samman flera delar. Tekniken gör det möjligt att skapa storskaliga byggkomponenter och material, vilket vi har utforskat i flera projekt sedan 2020. Textil i allmänhet, och 3D stickning i synnerhet, bygger på industriella och materiella principer som har en stor potential att lösa dagens och framtidens – utmaningar inom byggandet.
Just nu driver 3D-stickning utvecklingen inom textilindustrin kring effektivisering, smarta material och bättre utnyttjande av resurser. Utifrån byggvärldens perspektiv finns det flera fördelar med textila material och produktionstekniker. En hög grad av digitalisering, snabba utvecklings- och tillverkningscykler, och låg produktionskostnad gör det smidigt att arbeta med, i skalor som relaterar till både rum och bebyggelse.
Stickad arkitektur – internationell forskning
I Europa har forskning kring stickning och arkitektur framförallt skett inom Block Research Group vid ETH i Zürich, Schweiz, samt på Center for IT and Architecture (CITA) vid Royal Danish Academy i Köpenhamn, Danmark. Flera exempel på storskaliga installationer har utförs av Dr Mariana Popescu vid TU Delft, Nederländerna, bland annat ”CandelaKnit” (2018) i samarbete med Zaha Hadid Architects och ”Common Thread” (2024) i samarbete med So-Il. Framförallt har det bedrivits grundforskning med fokus på teknikutveckling inom den egna disciplinen. Inom arkitekturfältet handlar det till stor del om strukturella kompositer där textil samverkar med stål, betong eller biobaserade material samt arbetsflöden mellan 3D programvara och maskin. I regel saknas kommersiella och industriella ställningstaganden, vilket ligger i grundforskningens natur. Kännetecknande är även att utvecklingsarbetet sker i separata sfärer inom textil respektive arkitektur med liten eller inget utbyte av kompetens och erfarenheter dem emellan.
Vår projektgrupp är sammansatt av kompetenser inom arkitektur och textil under namnet RSKA (Research Studio for Knit and Architecture) som utgörs av Our Architectural Office och textildesigner Matilda Norberg . Projektet genomförs i samarbete med projektets behovsägare Stena Fastigheter Malmö AB. Utifrån våra undersökningar är projektgruppens position unik, där vi dels arbetar i ett icke-hierarkiskt samarbete mellan arkitektur och textil, dels har etablerade kontaktvägar till industriell utveckling och produktion.
Stora potential med stickad byggd miljö
Projektet innebär att vi kan utveckla vår innovationsidé med konkreta exempel på tillämpningar utifrån lokalbehov hos fastighetsägare och verksamheter – och kommunicera dem till aktörer inom samhällsbyggnadssektorn. På det sättet vill vi få fler intressenter och aktörer att se potentialen med stickning i byggd miljö, vilket lägger grunden för vidare arbete.
ID: i7-4
Beviljat i: Innovationsidén 7
Projektledare: Edvin Bylander, Our Group AB