Projektet syftar till att utveckla metoder för modellbaserad dimensionering av avloppsreningsverk som stöds av nya datakällor. Projektet ämnar också bidra till ett kunskapslyft inom processmodellering för ett kritiskt antal yrkesverksamma processingenjörer.

Linda berättar mer om resultaten

"Jag hoppas att modellbaserade verktyg kommer att användas mer i de tidiga skedena av byggprocessen för avloppsreningsverk". Nu kan du ta del av resultaten från Simulering för hållbar dimensionering av reningsverk. Vi har pratat med Linda Kanders som arbetat med projektet.

Modellbaserad dimensionering av avloppsreningsverk

Metoden för modellbaserad dimensionering innebär att en processmodell simuleras med olika dimensionerande scenarier tills alla bivillkor är uppfyllda. Varje scenario genererar nödvändiga värden för dimensionerande storheter, som processvolymer och kapacitet. Bivillkoren omfattar krav på processfunktionen, inklusive utsläppsvillkor och resursförbrukning. Dimensionerna justeras iterativt för att möta dessa krav. Då ett referensscenario jämförs med alternativa scenarion kan säkerhetsmarginaler
definieras för olika dimensioner.

Ta del av resultaten

Rapporten är skriven av: Johanna Andersson, Sofia Lovisa Andersson, Diana Arvidsson, Linda Kanders,
Petter Lind, Erik U. Lindblom, Beatrice Marsilius, Max Mohlander, Lovisa Olofsson, Tove Rappmann, Oscar Samuelsson, Robert Sehlén

Datakälla i form rörelsedata från mobilkommunikation

Vidare diskuteras en ny typ av datakälla i form rörelsedata från mobilkommunikation. Detta ger en mer dynamisk bild av befolkningen inom reningsverkets upptagningsområde. Data från Uppsalaregionen visar att befolkningen varierar kraftigt under året, samt över veckan vilket därmed påverkar belastningen på avloppsreningsverket. Rörelsedata möjliggör en mer exakt uppskattning av personspecifik belastning inom ett område och helgbelastning är särskilt relevant för dessa beräkningar. En dynamisk befolkningsuppskattning kan i förlängningen ha en betydande påverkan på den dimensionerande kapaciteten på reningsverket.

Genom att samla VA-branschens föregångare gällande modellering har olika teman diskuterats under sex workshoppar. Den röda tråden för de olika frågeställningarna har varit dimensionering och upphandling av reningsverk, där varje deltagare har bidragit med var sin egen fallstudie taget direkt från vardagen.

Praktiska möjligheter med processmodeller

Projektet har demonstrerat de praktiska möjligheterna med processmodeller som dimensioneringsverktyg genom att de har nyttjats vid praktiskt relevanta tillämpningar av flera VA-organisationer och en konsult. Metodiken har skapat intresse i konsultledet, vilket är den grupp där kompetensuppbyggnad behöver ske när beställarorganisationerna efterfrågar modellstödda tjänster.

Under de kommande åren står den svenska branschen för vatten och avlopp inför investeringar i storleksordningen 9 miljarder kronor årligen för att bygga om och bygga nya reningsverk. Samtidigt som vi ser en stor befolkningstillväxt ställs allt högre krav på vattnets reningsgrad, resurs- och kostnadseffektivitet kombinerat med krav på en minskad klimatpåverkan.

Dimensioneringen av dagens reningsverk baseras ofta på generella tumregler där de inbyggda säkerhetsfaktorerna inte är transparenta. Dimensioneringen blir därför ofta subjektiv och svår att överblicka vilket kan öka risken för att de nya reningsverken blir onödigt resurskrävande och felaktigt dimensionerade.

Fakta

ID: U10-2022-13
Beviljat i: Utlysning 10
Projektledare: Sofia Lovisa Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet AB