Storskaliga geodata är viktiga för kommunal verksamhet och byggsektorn för planering, byggande och förvaltning av staden. I brist på en nationell standard för storskaliga geodata varierar dessa data mellan olika kommuner. Detta har lett till effektivitetsproblem för de aktörer som verkar över kommungränser, svårigheter att skapa en nationell profil för 3D-stadsmodeller samt att programvaruleverantörer inte på ett effektivt sätt kan utveckla tjänster.
På nationell nivå tas Nationella specifikationer för geodata fram. Detta görs inom ramen för Lantmäteriets regeringsuppdrag Smartare samhällsbyggnadsprocess tillsammans med andra intressenter, till exempel myndigheter och kommuner.
"Projektet har bidragit till det långsiktiga arbete att ta fram nationella specifikationer för geodata, som ska ligga till grund för utbyte av geodata i hela samhällsbyggnadssektorn. Det viktigaste resultatet från projektet är att vi tagit fram preliminära versioner av nationella specifikationer för höjdtemat. Mer i detalj har tre specifikationer tagits fram punktmoln från rörlig enhet, brytgeometrier och GRID", berättar Lars Harrie.
Det finns en viktig koppling mellan de Nationella specifikationerna för geodata och 3D stadsmodeller. Det är därför viktigt att utvecklingen av de Nationella specifikationerna för geodata och specifikationer för stadsmodeller samordnas.
Inom ramen av detta projekt har vi tagit fram en prioriteringslista på de Nationella specifikationer som behöver tas fram för storskaliga geodata. Denna prioriteringslista är baserad på workshopar med referensgrupp och interna diskussioner inom projektet.
Projektet har fokuserat på höjdtemat. Utifrån detta val har det genomförts en enkätstudie och en workshop som resulterade i en rekommendation av vilka Nationella specifikationer som bör tas fram inom höjdtemat. Vidare har det genomförts en intervjustudie med syfte att ta fram användarberättelser för hur olika intressentgrupper använder höjddata.
Baserat på detta underlag valdes att koncentrera arbetet på att ta fram Nationella specifikationer för: Punktmoln, Brytgeometrier och Grid.
För att kunna validera och verifiera att specifikationerna är användbara för slutanvändare så har vi tagit fram olika testdataset och testfall. Testdataseten tillgängliggjorde vi i den Nationella Geodata Plattformen där vi sedan använde testfallen för att just testa hur väl praktiskt användbara specifikationerna var.
Resultatet av testerna visade att specifikationerna är användbara, men att fortsatt arbete behövs för att slutföra dem till en första officiell version. För att kunna fortsätta arbetet med att utveckla och förbättra specifikationerna så har Lantmäteriet tagit på sig att leda den uppgiften under ramen för Smartare samhällsbyggnadsprocess.
Resultaten presenteras på digital konferens
Här kan du lyssna till Lars Harrie som berättar om resultaten. Du hittar samtalet ca. 3 timmar och 17 minuter in i filmen.
I projektgruppen ingår:
- Lars Harrie, Lunds universitet (projektledare) Barzan Abdi, Malmö stad, stadsbyggnadskontoret
- Maria Andersson, Lantmäteriet, Gävle
- Axel Andersson, Tyréns
- Andreas Berg, WSP/Lantmäteriet
- Anna Bergman, Lantmäteriet, Gävle
- Matthew Calvert, Stockholms stad, stadsbyggnadskontoret
- Emelie Collins, Sweco/Lantmäteriet
- Daniel Gardevärn, Malmö stad, stadsbyggnadskontoret
- Ulf Hedlund, Agima/Lantmäteriet
- Lars Hägg, Lantmäteriet, Gävle
- Eric Jeansson, Göteborgs stad, stadsbyggnadskontoret
- Karl-Magnus Jönsson, Kristianstad kommun, stadsbyggnadskontoret
- Johan Larsson-Wallin, Tyréns
- Thomas Lithén, Lantmäteriet, Gävle
- Axel Loreman, Malmö stad, stadsbyggnadskontoret
- Lena Moren, Lantmäteriet, Gävle
- Robin Nilsson, Göteborgs stad, stadsbyggnadskontoret
- Anneli Norlin, Stockholms stad, stadsbyggnadskontoret
- Per-Ola Olsson, Lunds universitet, institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap
- Clas Rosenberg, Tyréns
- Maria Uggla, Stockholms stad, stadsbyggnadskontoret
- Maya Österberg, Lantmäteriet, Gävle
ID: S-2022-3
Beviljat i: Strategiska projekt 2022
Projektledare: Lars Harrie, Lunds universitet