Brandsäkerhet är en central del av byggnadsprocessen
Brandsäkerhet är en central del i hela byggnadsprocessen och är viktig genom en byggnads hela liv. Redan 1994 började Boverket ställa krav på brandskyddsdokumentation, vilket utökades 2003 för att omfatta även systematiskt brandskyddsarbete (SBA), genom Lagen om skydd mot olyckor (LSO). Utöver dessa regelverk påverkas brandskyddet i en byggnad av lagar och regler inom arbetsmiljö och hantering av farliga ämnen.
Verksamheter som använder byggnader har också egna krav baserade på försäkringar och verksamhetsspecifika behov.
Behov av digital brandskyddsinformation
I takt med att byggnads- och fastighetsinformation blir allt mer digitaliserad, ökar behovet av att digitalisera även brandskyddsinformation. Detta är viktigt för att tydligt kommunicera brandskyddskrav och underlätta för alla inblandade i byggprocessen. Brister i denna kommunikation kan leda till dyra byggfel och påverka klimatet negativt.
Efter att en byggnad är färdigställd är det även viktigt för fastighetsägare att ha tillgång till detaljerad och spårbar information för en säker förvaltning. Problemet är att bristen på en enhetlig informationsstruktur kan leda till missförstånd och fel från projektering till förvaltning, vilket i sin tur kan påverka både ekonomi och säkerhet.
BIM och visualiseringsbehov
Sedan 2018 har det pågått arbete inom svensk och internationell standardisering för att förbättra hanteringen av brandskyddsinformation i BIM (Building Information Modeling), med initiativ för att stödja digitala kontrollplaner och standardisera information. Trots framsteg finns det fortfarande utmaningar, som brist på standardisering kopplat till detaljerade visualiseringsbehov.
Det aktuella projektet föreslår principer för hur brandskyddsinformation kan systematiseras, parametriseras och visualiseras i BIM-miljö, med målet att förbättra kravefterlevnaden och underlätta kontroll och uppföljning av brandskydd. Initiativet tas för att med bred bas i olika delar av byggsektorn för att adressera dessa utmaningar, med potential att minska byggfel och samtidigt öka jämlikheten på marknaden.
Visualisering och 3D-modeller
Visualisering av brandskydd handlar om att på ett överskådligt sätt visa hur brandskyddet är utformat i byggnader, genom bilder, ritningar och 3D-modeller. Detta gör det möjligt för alla som är involverade i ett byggprojekt – inte bara arkitekter och ingenjörer, utan också beställare och fastighetsägare – att förstå och ta till sig brandskyddsinformation på ett enklare sätt. För att uppnå sitt syfte är det viktigt att visualiseringen är enkel och tydlig, så att personer med olika bakgrunder och kunskapsnivåer kan förstå informationen. En bra visualisering hjälper till att skapa en gemensam förståelse och säkerställer att alla kan följa med i projektets gång, från start till mål.
Varför parametrisering?
Att parameterisera brandskyddsinformation innebär att man skapar en ordning och ett enhetligt språk för hur brandskyddsinformation beskrivs och hanteras i byggprojektets BIM-modell. Man kan tänka sig det som att varje del av brandskyddet ges en unik etikett, till exempel en dörrs brandklass, som sedan följer med genom hela processen från projektering till förvaltning. I en paramteriserad värld så innebär det att när en brandkonsult bestämmer funktionen och brandklassen för en dörr, så kan denna specifika information enkelt kopplas till dörren som arkitekten ritar in i sina handlingar och informationen lever även kvar in i förvaltningsmodellen för byggnaden. Detta effektiviserar arbetet genom att minska onödigt dubbelarbete och minskar även risken för misstag när information överförs mellan olika delar av projektet.
Underlag för visualisering och parametisering
Målet med projektet är alltså att ta fram ett gemensamt underlag för visualisering och parametrisering av brandskyddsinformation i BIM-miljö. Detta underlag kan sedan ligga till grund för standardisering för att öka samsynen på hur sådan information ska hanteras. Med standardisering av visualisering och parametrisering så ökar möjligheterna för olika aktörer att ta del av samma informationsunderlag väsentligt. Projektet bedöms därför kunna bidra till både förbättra byggprocess och förvaltning av byggnader.
ID: i7-11
Beviljat i: Innovationsidén 7
Projektledare: Oskar Ekberg, Briab Brand och Riskingenjörerna AB