Det strategiska projektet MatchUp skapar och testar en metod för match-making mellan behovsägare och innovatörer. Syftet är att öka implementeringen av beprövade innovationer från Smart Builts projektportfölj och på så sätt bidra till faktisk förändring i sektorn. Metodiken utgår från principen "Fall in love with the problem, not the solution", där projektet inleds med att stötta behovsägare i att formulera sina strategiska utmaningar och förstå sin egen mottagningsförmåga. Projektledare Dan Engström, Engströms Mickla AB berättar mer.
Varför dras det igång en satsning på att matcha innovatörer och behovsägare?
– Därför att tiden för det är exakt nu. Vi är många som upplever att det råder en frustration och oro i samhällsbyggnadssektorn över alla stora förändringar som tar fart nu. Smart Built Environment har genererat ett stort antal intressanta projektresultat som kan bidra ytterligare till att lösa många av de problem som aktörerna i branschen står inför. Med tanke på att utvecklingen nu börjat ställa oss alla inför kravet på nya metoder är det hög tid nu för vår sektors aktörer att börja arbeta med sin omställning. Det här projektet fungerar som en mäklare mellan behoven och lösningarna, precis när sektorn behöver den funktionen som mest.
Vill du delta i projektet? Skicka oss din intresseanmälan senast 15 september.
Hur gör jag för att ta plats i matchmakingen?
– Du kan skicka in din intresseanmälan om att delta redan nu! Håll också koll på Smart Built Environments nyhetsbrev, följa programmet på LinkedIn eller kontakta projektledaren Dan Engström direkt. De möten vi planerar kommer att matcha behov med precis de innovatörer som passar bäst, och äger rum under november 2025.
Vad hoppas du kommer ut av projektet?
– Det främsta syftet är att aktörer som är villiga att arbeta med sina utmaningar ska få affärsmässig nytta av innovationer från Smart Built Environment. Vi vill också ge dessa behovsägare ökad kunskap om de förmågor de behöver för att hantera innovationer inom digital och hållbar omställning.
Hur jobbar sektorn framöver med sina innovationsfrågor, om du får vara visionär?
– Om några år hoppas jag att vi har kommit ifrån vår vanliga metod av att mest arbeta i skarpa projekt, där man förväntas både testa nya metoder och klara de vanliga ekonomiska marginalerna, som sällan leder till organisatorisk utveckling. Istället har vi skapat rutiner och företagskulturer där vi skiljer på utveckling och operations. Jag hoppas också att vi klarar att agera mer sökande efter de nya värdena i vårt innovationsarbete, parallellt med den affärsmässiga verksamheten. Jag tror att vi är bredare i vår utveckling, och agerar mer i ekosystem än i förhållandet kund–leverantör. Vi har börjat leta efter nya affärsmodeller som bygger kombinationen mellan fysiska och digitala produkter. Dessa produkter tror jag kommer drivas av hållbar omställning som ett skallkrav – allt som saknar ett hållbarhetsperspektiv tror jag kommer ses som riskfyllda investeringar. Framförallt hoppas jag att vi slutat vänta på beställningar på något nytt, och börjat ta större ansvar för vår egen utveckling, säger Dan Engström.