Nu kan du ta del av resultaten i projektet Inlaminering av fibersensorer för styrning av smarta fönster. Projektet möjliggöra en noggrann styrning av toningsgraden med fiberoptiska sensorer i så kallade dynamiska, eller ”smarta”, fönsterglas. Här berättar projektledaren Stefan Karlsson, Rise, mer om resultaten.
I projektgruppen ingick Ingemar Petermann, Magnus Lindblom, Carola Sterner, Greger Gregard och Stefan Karlsson, Rise
Hej Stefan, vad ser ni som de viktigaste resultaten av arbetet?
– Vi har i projektet utvärderat flera olika metoder för att kunna mäta ljusgenomsläppligheten hos ett dynamiskt glas ifrån ChromoGenics och de viktigaste resultaten är att ha testat alla dessa olika metoder. När vi testar metoder i praktiken märker man de saker som fungerar mindre bra eller svårigheter vad gäller implementering. Utifrån testerna har vi kunnat utesluta ett par metoder och bland de metoder som vi tror på gjort en ranking vilken vi tror mest på.
Vem ser du som mottagare av resultaten?
– ChromoGenics är produktägare i vårt projekt och därav huvudmottagare av resultaten men vi avser även att sprida projektresultaten till andra intressenter: företag och forskare genom bland annat populärvetenskaplig och vetenskaplig publicering i lämpliga tidsskrifter.
Hur hoppas du att mottagarna ska ta resultaten vidare?
– I och med att produktens livslängd och funktionalitet påverkas till så pass stor del av att inte kunna mäta ljusgenomsläppligheten så hoppas jag att produktägaren ChromoGenics utvecklar vidare en av de lämpliga metoder som vi testat i projektet eller andra alternativa spin-off metoder som dykt upp som en följd av projektet. Övriga mottagare hoppas jag inspireras av metoderna vi har testat och får egna nya idéer som kan leda till implementering i andra sammanhang eller för andra produkter alternativt utvecklar metoderna vidare eller kommer på en ännu smartare lösning.