Projekt Kollaborativ informationsinfrastruktur i sjukhusbygge arbetar med att stärker informationsinfrastrukturen inom standardisering av sjukhusbygge, en process med massiva investeringar för samhället. Mattias Roupé, Chalmers tekniska högskola och berättar om resultaten som kommit fram i projektet.

Hej Mattias, vad ser ni som de viktigaste resultaten av ert arbete i projektet?
– Resultaten visar på vikten av samarbete mellan arkitekter och slutanvändare för att förbättra projekteringsprocessen i byggprojekt för sjukhus och skolor. Den identifierar tidig upptäckt av designproblem som nyckeln till att undvika kostsamma ändringar. Rapporten lyfter fram hur teknologier som Virtual Reality (VR) och AI-språkmodeller kan spela en central roll i att förbättra samarbete och kommunikation.
– VR bidrar till en ökad förståelse och möjliggör bättre feedback och delaktighet från användarna i tidiga skeden av projekteringen, medan AI-språkmodeller kan generera projektspecifikt diskussionsunderlag kopplat till riktlinjer och ”best practice”. Dessa tekniker bidrar till mer effektiva informationsstrukturer, vilket leder till bättre projektresultat.
Vem ser ni som mottagare av resultaten?
– Som mottagare av resultaten ser vi projektledare och utvecklingsledare av sjukhus och skollokaler. Vi hoppas också att andra professionella aktörer så som arkitekter, ingenjörer, byggherrar och fastighetsutvecklare vill ta till sig resultaten. Resultaten är användbara för den som vill skapa bättre och effektivare lokaler som stödjer slutanvändaren och brukare av fastigheten. Rapporten är också relevant för forskare och studenter som är intresserade av att utforska nya metoder för samarbete och informationshantering i byggprojekt.
Hur hoppas ni att mottagarna ska ta resultaten vidare?
– Det är vår förhoppning är att mottagarna ska använda resultaten för att utveckla och implementera mer kollaborativa arbetsprocesser i sina projekt. Genom att integrera Virtual Reality och AI-språkmodeller i planeringsfasen hoppas vi att aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen, samt beslutsfattare inom sjukvård och utbildning, kan förbättra kommunikationen och samarbetet mellan olika intressenter. Detta ska i sin tur leda till mer effektiva och användarcentrerade designprocesser, vilket bidrar till att minska risken för kostsamma ombyggnationer, ändringar och förseningar i byggprojekt.