Snubblar du fram i innovationernas dal? Bra! Då är du på rätt väg. För att utvecklas måste vi söka kunskap på nya platser, testa olika sätt att arbeta och lära känna andra produkter än dem vi är vana vid. Vi kommer garanterat att misslyckas på vägen, och då är vi på god väg att lära oss något nytt!

Välkommen på en konferens som visar upp exempel på hur vi kan jobba med Extended reality*, automatisering, artificiell intelligens (AI) och innovationsmiljöer i samhällsbyggandet. Vi har bara sex år kvar tills målen i Agenda 2030 ska vara uppfyllda. Kan våra nya smarta arbetskamrater hjälpa oss med det? Och vad krävs för att vi ska våga testa gränserna, falla och resa oss igen?

Nya lösningar, metoder och resultat

Smart Built Environments konferens får du del av tekniska lösningar, metoder, nyttor och resultat som blev helt annorlunda än vad vi tänkt oss. Du får också höra om det nya innovationsprogrammet ShiftSweden. Vi bjuder på mingellunch och spännande möten för dig som deltar på plats. Du kan också följa programmet på distans genom vår livesändning. Det är kostnadsfritt att delta.

*Extended reality (XR) är ett paraplybegrepp som syftar på förstärkt verklighet (AR), virtuell verklighet (VR) och blandad verklighet (MR). Tekniken är avsedd att kombinera eller spegla den fysiska världen med en "digital tvillingvärld" som kan interagera med den, vilket ger användarna en uppslukande upplevelse genom att vara i en virtuell eller utökad miljö.

Se filmen


Program

Dagens moderator: Michael Strömgren, vice programledare, Smart Built Environment

Välkomna
Kristina Gabrielii och Michael Strömgren, Smart Built Environment

Vägen till innovation – mod, misslyckande och framgång
Charlotte delar med sig av insikter om hur samverkan, uppskalning och policy driver innovation.
Charlotte Lorentz Hjorth, Lunds universitet / Future By Lund

Innovationshubben skills
Systemdemonstration av hållbar omställning i ekosystem genom digitalisering och affärsutveckling.Dan Engström, Plan B och Olle Samuelson, Smart Built Environment

Klimatdata för grundläggningsmetoder
Projektet har tagit fram klimatdata som kan användas för att göra klimatberäkningar av geokonstruktioner och lämnat förslag på lämplig databas samt förvaltning av data.Christel Carlsson, Statens geotekniska institut

Digital transformationUnika test inom hållbarhet och produktivitet
Robert Larsson, Heidelberg Materials

Oväntade internationella trender
Helena Eriksson, Robotcenter i Lund

Build-rs gipsväggsrobot
Build-r har utvecklat en robot som monterar gipsväggar vilket kommer att göra arbetet på byggarbetsplatser effektivare, lättare och mindre monotont.
Andreas Söderberg, Build-r

Öppen nationell databas för redovisning och visualisering av bygg- & anläggningssektorns klimatdata
Projektet har sin utgångspunkt i det omfattande arbetet att utveckla och sprida en standardiserad klimatberäkningsmetodik inom Sveriges första lokala färdplan för en klimatneutral bygg- & anläggningssektor (LFM30).Iris Dabbour, Lokal Färdplan Malmö 2030

Kollaborativ informationsinfrastruktur i sjukhusbygge
Detta projekt stärker informationsinfrastrukturen inom standardisering av sjukhusbygge, en process med massiva investeringar för samhället.Mattias Roupé och Shahin Sateei, Chalmers tekniska högskola
Innovation: perspektiv och möjligheter
Anita Aspegren, IQ Samhällsbyggnad

Standarder och digital samverkan för ökad effektivitet
Hur arbetet inom tre Smart Built Environment-projekt förbättrar standardiseringen och ökar den digitala samverkan inom samhällsbyggnadssektorn med fokus på geodata.
Lars Harrie, Lunds universitet

3D-stickning – från formgivning till byggd miljö
Knit link är en länk mellan textil- och byggindustrin som utvecklar nya tjänster för 3D-stickning i samhällsbyggandet.Edvin Bylander, Our Group AB

Den obrutna informationskedjan för brandskydd
Projektet syftar till att utveckla en compliance-modell för hantering av digital brandskyddinformation i kedja från projektering, utförande till förvaltning.
Oskar Ekberg, Briab Brand och Riskingenjörer samt Johan Norén

ShiftSweden
Vi ställer om Sverige, fossilfritt och resursmedvetet, till attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla. Vi visar hur - på 100 platser under 10 år. Programmet mobiliserar aktörer inom samhällsbyggnad och transporter kring tre nödvändiga skiften: Att integrera byggd miljö och mobilitet till ett ekosystem, att skapa nya värden genom cirkulära affärsmodeller i byggbranschen, och att skapa konkurrenskraftiga alternativ till enskilt bilresande.
Emma Hult, ShiftSweden